2011. április 1., péntek

A kollektív szerződés Ausztriában

Számos juttatás, mint a szabadság és a karácsonyi pénz törvényileg nem garantált, hanem a szakszervezetek harcolják ki a kollektív szerződések keretében. A kollektív szerződés (KSZ) olyan megállapodás, amelyet a szakszervezet évente tárgyal le a munkaadókkal az egyes ágazatok valamennyi munkavállalójára kiterjedő hatállyal. Az osztrák szakszervezetek évente több mint 450 kollektív szerződést kötnek meg.

A kollektív szerződés azonos minimumelvárást hoz létre a bérezés és a munkakörülmények vonatkozásában valamely ágazat minden dolgozója vonatkozásában. Így akadályozza meg, hogy a munkavállalókat egymás ellen hátrányukra ki lehessen játszani. Ezen kívül jobb hatalmi egyensúlyt hoz létre a munkavállalók és a munkaadók között és gondoskodik az azonos versenyfeltételekről valamely ágazat minden cége tekintetében.
A munkaügyi alkotmányról szóló törvény előírja, hogy az aktuális kollektív szerződésnek minden cégnél rendelkezésre kell állnia betekintés céljából. A törvényileg kötelezően megkötendő munkaszerződés tartalmazza azt az információt, hogy a kollektív szerződés a cégen belül hol található. A munkaszerződés tartalmazza azt is, hogy melyik kollektív szerződés vonatkozik az Ön munkaviszonyára. >>>
Ausztriában nincs törvényben rögzített minimálbér. A mindenkori minimálbéreket a szakszervezetek a különböző ágazatok dolgozói részére tárgyalják le a munkaadókkal. (Megjegyzés: és rögzítik azt a kollektív szerződésben). A munkavállalók minimálbérét illetve minimális fizetését a kollektív szerződések szabályozzák, időnként bértarifa-minimumok formájában. A kollektív szerződéses minimum-előírások az adott ágazat valamennyi dolgozójára vonatkoznak. Törvény tiltja a kollektív szerződésben rögzített minimálbérnél alacsonyabb összegért való foglalkoztatást. Ez védi a munkavállalókat a kizsákmányolástól és a bérdömpingtől. >>>
A kollektív szerződés két elemből áll. Mindkettő szükséges ahhoz, hogy érvényes információkat lehessen szolgáltatni. Ezek a keretszerű kollektív szerződés és a bértáblázat/bérezési rend. Maga a keretszerződés ritkán változik, miközben a bértáblázat időbeli hatálya korlátozott – évente, kétévente változik (ez a különféle ágazatokban nem egyszerre történik).

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Sziasztok!

Osztrák építőipari cégnél, munkahelyi mérnökként, építésvezetőként,melyik kollektív szerződés és a munkaterülethez milyen minimum bér jár?

Kérem írjátok meg!
Köszönöm!
Email címem: tomgyorffy@t-online.hu

Megjegyzés küldése